✆ Brezplačno svetovanje
+386 40 807 327

✉ info@magus.si

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Brezplačna dostava in posvet na domu
Narejeno v Sloveniji

Celjenje kosti – vpliv elektromagnetne terapije na nastajanje nove kosti

  1. Celjenje kosti

Celjenje kosti je proces po zlomu kosti, ki ga imenujemo tudi zdravljenje frakture.

Pri zlomu začne namreč nastajati kalus, nadomestno tkivo, kar je eden izmed čudežev človeške narave. Kalus doseže svojo končno podobo šele po 60 dneh, je pa viden na rengenski sliki celo življenje.

Da je celjenje kosti hitrejše, jo v nekaterih primerih zdravniki pritrdijo z vijaki, ploščicami in žicami; običajen pri zlomih pa je mavec in začasno mirovanje.

Znanstveniki so že pred približno pol stoletja odkrili, da se med telesnim gibanjem na kosteh ustvarja pravilno električno polje (Wolfov zakon).

To se imenuje peizoelektrični efekt, ki omogoča obnavljanje kosti.

Zato je smiselna magnetna terapija , saj ustvarja na kost enak učinek kot gibanje, se pravi pospešuje nastajanje kalusa- nove kosti.

Že pred tridesetimi leti so fizik Kraus in ortoped dr. Lechner uporabila intraoperativno pri zdravljenju kostnih zlomov navoja kot elektrodi, ki so objele osteosintetski material.

Postoperativno sta prizadeti del telesa izpostavila vplivu nizkofrekventnega magnetnega polja, ki je v implantiranem navoju sprožil inducirano spremembo električne napetosti. Na ta način sta pospešila tvorbo kalusa na mestu zloma in v medicino vpeljala magnetno inducirano elektro-osteostimulacijo.

Zdravljenje bilo posebej uspešno pri sanaciji trdovratnih pseudoartroz. Šlo je za aplikacijo magnetnega polja jakosti 3 mT frekvence 30 Hz, ki je v sekundarnem navoju induciral napetost električne poljske jakosti 100 mV/cm in gostote toka od 0,3 mA/cm2 . V strokovnih krogih je dr. Lechner poročal o 90 % uspešnem zdravljenju pseudoartroz in fraktur.

Postopoma so agresivnost metode spremenili v aplikacijo zunanjega nizkofrekventnega magnetnega polja. Uporabljali so ga predvsem pri zdravljenju aseptičnih nekroz in razmajanju kolčnih protez.

Basset je 1982. leta razvil magnetne impulze od 65 do 75 Hz jakosti polja do 10 mT. Pri 1000 primerih upočasnjenega preraščanja kostnih zlomov je poročal o 80 % uspešnem zdravljenju.