✆ Brezplačno svetovanje
+386 40 807 327

✉ info@magus.si

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Brezplačna dostava in posvet na domu
Narejeno v Sloveniji

Osteoporoza – “treba je vztrajati in sonce spet sije”

 1. Kaj lahko lajšate?
 2. Osteoporoza

Osteoporoza je doletela tudi gospo Martino Petek – zakaj je pri osteporozi treba vztrajati, če želite, da bo sonce spet sijalo, si lahko preberete v članku Manjša višina, večje težave (kliknite tu za članek – članek je v pdf obliki)

Po koncu srednjih let se kostna masa pri obeh spolih začne zmanjševati, kar privede do osteoporoze. Natanjčneje: gre za motnjo kostne presnove z zmanjšanjem kostne mase ( atrofija kosti ) v prostorski enoti. Prostorska enota ostane isto velika, le v notranjosti le-te je gostota mase manjša.

 

” Kostnina pri osteoporozi v resnici fizično zgineva!”
 

 

Da mnogo pogosteje osteoporoza prizadene ženske, si lahko razlagamo z menopavzo. V tem obdobju se v ženskem organizmu zmanjša proizvajanje estrogena, ki je ključnega pomena za regulacijo mineralnih snovi v kosteh, predvsem kalcija. Posledično kosti postanejo tako porozne, da že navaden gib privede do zloma kosti.

Gostoto kosti merimo z densitometrijo in jo zdravnik predpiše preventivno ženskam srednjih let ( zlasti ženskam v menopavzi ali po njej ), dovzetnost za znižanje gostote kosti se zviša tudi zaradi odstranitve obeh jajčnikov, kajenja in napačne prehrane.

Osteoporozne kosti ne samo da se hitro zlomijo, ampak se tudi slabo potem celijo.

Tu gre večinoma za udor ( sesedanje ) vretenčnega telesa in zlom stegneničnega vratu.

Pri sesedanju vretenčnega telesa se hrbtenica zelo ukrivi in govorimo o “grbi”, pri čemer je gibanje zelo oteženo, prisotne so tudi bolečine.

Pri zlomu se kite in vezi na hitro nategnejo in se zato skrčijo kar povzroči hude bolečine, ki lahko trajajo več tednov ali mesecev.

Kakšne so oblike osteoporoze?

Osteoporoza se pojavlja v dveh različnih oblikah, ki se po nastanku razlikujeta:

 • primarna osteoporoza velja za samostojno bolezen in se lahko pojavi brez jasnega razloga; ali se pojavi v meni ali pa v starosti.
 • sekundarna osteoporoza je posledica drugih obolenj in se pojavi zaradi različnih vzrokov, kot so: pomanjkanje spolnih ali rasnih hormonov, kompleksna obolenja kosti, vnetne bolezni, dedne bolezni…
“Bolnika pogosto ovirajo hude bolečine in ga trajno omejujejo v vsakodnevnem življenju.”

Terapija in preventiva proti osteoporozi

Boj proti osteoporozi naj se začne že v mladih letih, ko skrbimo za zdrav način življenja, odpovedati se je potrebno nikotinu in kavi, ter skrbeti za prehrano. Ob začetku menopavze zdravniki predpišejo hormonsko terapijo, da se tako osteoporoza premakne na kasnejši čas. Eden od najpomembnejših dejavnikov je ustrezna telesna in duševna aktivnost. Pomembna je primerna prehrana z dovolj kalcija; tako si brez mleka in mlečnih izdelkov ne moremo zamisliti zadostnega vnosa kalcija v telo.

Osnova vsakega zdravljenja osteoporoze je zadosten vnos kalcija ( potrebna dnevna količina je 1000 do 1500 mg ) in vitamina D, ki ga tudi priporočajo v obliki tablet, ker ga v hrani ne dobimo dovolj.

Ženskam, ki so nagnjene k osteoporozi zdravniki navadno svetujejo hormonsko – estrogensko zdravljenje

Med običajno terapijo spadajo tablete proti bolečinam, ki imajo navadno hude stranske učinke, magnetna terapija, ortopedske tehnike, telovadba za hrbtenico…

Najpomembnejša oz. najpogostejša zdravila za kljubovanje osteoporozi: kalcitonin, kalcij, vitamin D3, spolni hormoni, parathormon, fluoridi..

 

“Glavni namen zdravljenja je lajšanje bolečin in zaviranje ginevanja kostnine.”

Elektro magnetoterapija – kostna masa 

“Po izsledkih študije na University of Hawaii School of Medicine se po šestih tednih rednih terapij pri bolnikih z zmanjšano gostoto kosti ta zviša v povprečju za 5,6 odstotka”

 

Skupaj z elektro magnetno terapijo se priporoča koralni kalcij in vitamin D3.

Ta vrsta terapije se priporoča že v preventivnem času, saj zavira izgubo kosti oz. pospešuje nastajanje kostne mase in zavira izločanje kalcija iz kosti. Deluje tako preventivno kot terapevtsko, v obeh primerih preprečuje zginevanje kostnine oz. zavira razgradnjo kosti. To so potrdile tudi znanstvene študije.

Znani so podatki, ko se je pacientki stanje izboljšalo že pri 8 tedenski uporabi elektro magnetne terapije, kar je pokazal test z densitometrijo; drugače se prvi učinki terapije pri osteoporozi pričakujejo po pol leta ali več.

Rezultati izsledkov raziskav uporabe elektro magnetne terapije pri preprečevanju osteoporoze in njenem zdravljenju v 21. stoletju

 • Prevention of osteoporosis by pulsed electromagnetic fields
  Rubn C. et.al. Dep. of Orthopaedics, State University of New York
 • Pulsed Electromagnetic fields prevent osteosporosis in an ovariectomized female rat model: a prostaglandin E2-assosiated process
  Chang K, Chang WH.
 • The effect of pulsed elektromagnetic fields on osteoporosis at the knee in the individuals with spinal cord injury
  Rancho Los Amigos Medical Center, Downey, California 90242, USA
 • Modulation of bone loss during disuse by pulsed electromagnetic fields
  Skerry T. et.al. Dep. of Anatomy, University of Bristol
 • Bone density cganges in osteoporosis-prone women exposed to pulsed electromagnetic fields (PEMFs)
  University of Hawaii School of Medicine, Straub Clinic and Hospital, Honolulu
 • Prevention of osteoporosis by pulsed electromagnetic fields
  Musculo-Skeletal Research Laboratory, Depertment of Orthopaedics, State University of New York, Stony Brook 11794
 • Application of variable magnetic fields in medicine – 15 years experience
  Katedra i Klinika Chorob Wewnetrznych, Angiologii i Medycyny Fizykalnej SAM, ul. Batorego 15, 41-902 Bytom. sieron@mediclub.pl
 Osteoporosis.pdf  [25,94K]