✆ Brezplačno svetovanje
+386 40 807 327

✉ info@magus.si

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Brezplačna dostava in posvet na domu
Narejeno v Sloveniji

Polimialgija – “vnetje vseh malih sklepov, velikih sklepov in mišic”

  1. Kaj lahko lajšate?
  2. Polimialgija

Polimialgija in osteoporoza hkrati sta doleteli gospo Martino Petek. Kaj je potem storila, da je izboljšala tako počutje kot tudi zdravstveno stanje ?

»Dosti bolje se počutim. Ne čutim več takšnih bolečin, a ne bi mogla dati roke v ogenj, da mi je pomagala samo elektro – magnetna terapija. Ampak v kombinaciji z zdravili se je očitno nekaj zgodilo. Tudi zdravnici sem povedala, da nimam več tako hudih bolečin.«  

Revmatična polimialgija

Bolezen se običajno pokaže z bolečino in okorelostjo v vratu, ramenskem in medeničnem obroču ter s splošnim slabim počutjem.
Revmatična polimialgija se redko pojavi pred 60. letom in je dvakrat pogostejša pri ženskah.

Sodi med avtoimunska obolenja, kjer imunski sistem napade telesu lastna tkiva, v tem primeru mišice.

Polimialgija – simptomi:
Težave se običajno razvijejo v nekaj tednih, lahko pa se pojavijo tudi nenadno:
– Boleče okorele mišice predvsem vratu, ramenskega in medeničnega obroča, zaradi česar je oteženo vstajanje iz postelje in premikanje,
– Huda utrujenost,
– Prehodno ali stalno povišana telesna temperatura in nočno znojenje,
– Hujšanje,
– Depresija

Vir: Vizita.si

Elektro magnetna terapija je pogosto ugodna dopolnitev odmerkom zdravil, saj zaradi boljše prekrvavitve pridejo učinkovine v zdravilih v bolj koncentrirani in učinkovitejši obliki do celic v obolelem organu.

Boljši učinek zdravil pogosto spremlja tudi zmanjšanje stranskih učinkov.

Že omenjena gospa Martina Petek, ki je preizkusila elektromagnetno terapijo pri osteoporozi, se je hkrati z osteoporozo soočila tudi s tegobami polimialgije – kot posledico hudega stresa:

“Začelo se je najprej z bolečinami v ključnici, kot da jih nekdo lomi”, se spominja. Pet mesecev je imela zvišano temperaturo, poslabšala se ji je krvna slika. Sedimentacija se je zvišala na 190, CRP (protein akutne faze) je imela 210, medtem ko normalna vrednost znaša največ do 4.

 

Duševno je bila čisto strta, zdravniki so jo morali voziti, ker ni mogla več hoditi. In bila je čisto apatična, vsakogar je odganjala od sebe. Vzorce krvi so pošiljali na preiskave v Ljubljano, pa niso mogli najti ničesar.

Vsi izvidi so bili bp, celo za aids so jo testirali. Selila se je iz bolnice v bolnice, ostala dva tedna v Ptuju, pa spet tri tedne v Ptuju, pa mesec in pol v Mariboru.

V Mariboru ji je neka zdravnica predpisala zdravilo Medrol.

»Rekla mi je, da mi mora to zdravilo v treh dneh vsaj delno bolečine odpraviti in da bo vročina padla. In res, ko so mi prvič dali Medrol, mi je vročina padla in se ni več pojavila. Prej pa sem jo imela pet mesecev.

Nato sem Medrol uživala dve leti vsak dan. Začela sem z manjšo količino in to stopnjevala, potem pa spet prešla iz večje količine nazaj na manjšo. Zaradi uživanja Medrola sem postala čisto zabuhla. Primarij v Mariboru mi je svetoval, naj preneham uživati te tablete. Sedimentacija se mi je znižala, zdaj imam vrednosti včasih tudi pod 10 in do 20 ali malo čez.«

Zdaj elektro – magnetno terapijo izvaja redno po pol ure zjutraj.

Po šestih tednih terapije naredi šest tednov odmora. Med terapijo pije tudi veliko vode, po dva do tri litra na dan.

Do naslednjega januarja še namerava uživati zdravilo, potem ga bo za eno leto prenehala in bo spet šla na meritev kostne mase. Na blazini bo izvajala terapijo še naprej in potem se bo videlo, ali se bo ustavilo izgubljanje kostne mase ali bo napredovalo. Bolečine v mišicah jo še vedno pestijo, zato bo uporabila še druge programe, ki so na voljo. Najbolj ima prizadeto medenično kost, kolke, boli jo zlasti v medeničnem pregibu …

Gospa Martrina Petek je trpela bolečine, ki jih je povzročala polimialgija in tudi osteoporoza, čeprav ji velikokrat pravijo tiha bolezen, temu ni tako.

 

Njen mož je po poklicu pekovski mojster, a je zadnjih 15 let zaradi težav s kostmi, hrbtenico (hernija diska) delal v pisarni. Tudi on je poskusil z elektro magnetno terapijo, a je potarnal, da ga je potem še bolj bolelo.

“To je bila reakcija”, meni Martina. Zdaj ko vidi, kako terapija pomaga njegovi ženi, bo tudi sam poskusil vztrajati dlje časa.

Dolgotrajna terapija je potrebna takrat, ko so tudi bolezenska stanja nastajala dlje časa in trajajo že vrsto let.

Zato je potrebnega več časa, da magnetna terapija začne delovati v globino in da so občutni rezultati.

Pri obolenjih kot so

  • osteoporoza,
  • artritis,
  • oslabelost imunskega sistema,
  • revma in podobno (npr. polimialgija, navedena v tem prispevku)

nič ne dosežemo čez noč.

Potrebne so dolgotrajne terapije, da se dosežejo rezultati.

Pri ljudeh, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav je priporočljiva terapija z magnetnim poljem do 8 tednov, potem pa enotedenska prekinitev in nadaljevanje terapije.

 

Martina je vesela, da je polimialgija s spremljajočimi bolečinami ne muči več toliko in da se je pospešeno izginevanje kostne mase ustavilo:

»Dosti bolje se počutim, ne čutim več takšnih bolečin, a ne bi mogla dati roke v ogenj, da mi je pomagala samo magnetna blazina. Ampak v kombinaciji z zdravili se je očitno nekaj zgodilo. Tudi zdravnici sem povedala, da nimam več tako hudih bolečin.«

Preberite tudi o bolezni, ki ravno tako prizadene več žensk kot moških in je tudi za to bolezen značilna bolečina mišic, fibromialgija.